Matglädje

I vårt kök som sprider underbara dofter och som ger barnen härliga upplevelser av mat, arbetar Lisbeth.
Maten har hög prioritet på vår förskola, därför tillagas all mat från grunden i vårt kök, med lokala råvaror och allt bröd bakas i vårt lilla bageri. Vi får på detta sätt vällagad mat med högt näringsinnehåll.

Det sprids underbara dofter när maten tillagas och dörren står alltid öppen till köket så att barnen kan titta in och diskutera maten med Lisbeth. Detta gör att barnen får en nyfikenhet på maten och de känner att de kan påverka den mat som serveras. De lär sig att uppskatta bra mat från grunden och vågar prova nya smaker och maträtter.

Till alla måltider serveras hårt bröd, mjölk eller vatten, frukt och grönsaker. Frukt erbjuds alltid på förmiddagen som ett litet mellanmål och vi äter mycket rotfrukter utifrån tillgång och säsong. Till lunch erbjuds det minst tre olika grönsaker.

Vi ser köket som en pedagogisk resurs där barn kan lära sig mycket om mat, hygienregler, använda redskap, hålla isär råvaror och lagad mat, matematik och kemi. Varje vecka så får ett barn ansvara för att baka det bröd som vi äter till soppan. Mycket populärt!

Köket är en central del i vårt miljöarbete. Eftersom vi handlar med lokala leverantörer och producenter av matvaror och då gärna ekologiska varor utifrån säsong så känner vi oss stolta över den mat vi serverar.

Som en del av miljöarbetet så har vi minst två köttfria dagar i veckan då vi serverar klimatsmart och vegetarisk kost med bönor ärtor o linser mm. för att få proteintillskottet.

Några av våra leverantörer är;

Lillegårdens – kött o chark
Källsjö mejeri – närproducerad mjölk, grädde och fil.
Fiskexporten Varberg AB – levererar färsk fisk varje vecka.
Olsegården – grönsaker, frukt
Varbergs tomat – tomater , kryddor och paprika mm. när säsongen börjar tills dom stänger